Mooie momenten met CRDL

Nadat de CRDL in 2018 de innovatieprijs heeft gewonnen ben ik mij gaan verdiepen in dit prachtige instrument. Het is een instrument waarbij je anders contact maakt dan, dat wij ‘normaal’ doen met onze cliënten. ‘Normaal’ contact maken is voor onze cliënten natuurlijk niet vanzelfsprekend. De een kan ontzettend goed doen alsof hij/zij je snapt, maar snapt je eigenlijk totaal niet. De ander praat niet, maar begrijpt zoveel meer dan je in eerste instantie zou denken. Zo kunnen we nog wel 100 andere voorbeelden benoemen. Met de CRDL is het zo, je maakt op dezelfde manier contact, door geluid, aanraking en rust.

 

Sinds eind mei hebben wij op Zusterspad in Boxtel de CRDL. Soms is het nog een beetje wennen omdat jij als begeleider net even anders contact gaat maken met de cliënt. Maar ook voor de cliënt is het soms wennen, maar wat krijg je er mooie momenten voor terug. Op het Zusterspad wonen 27 cliënten, alle met een ander levensverhaal en ander niveau. De woning is ingedeeld in 2 verdiepingen en 4 woningen. Op de bovenverdieping wonen de cliënten die wat meer (met begeleiding) zelfstandig kunnen en een hoger niveau hebben. Op de benedenverdieping wonen de cliënten met een wat lager niveau en hebben meer zorg en begeleiding nodig. Op elke woonlaag en woning wordt de CRDL goed ontvangen.

 

Op de benedenverdieping is het voor sommige cliënten nog even wennen als je de CRDL noemt, maar zien ze hem weten ze ondertussen wel wat we gaan doen en zie je een lach op hun gezicht verschijnen. Met de meeste cliënten kun je de CRDL samen ontdekken, een enkeling moet er nog even aan wennen en laat jou graag het gehele instrument bedienen, maar verwonderen zich dan wel over welke geluiden er allemaal uit komen. Een prachtig gezicht!

 

Op de bovenverdieping weten ze wat de CRDL is en wordt hij enthousiast ontvangen. Ze vinden het leuk om dit instrument samen met de begeleiding te onderzoeken. De grootste praatjesmakers worden rustig van de CRDL en genieten volop van het contact wat ze hebben met de begeleiding. Daarnaast wordt de CRDL op de bovenverdieping ook wel eens onderling gebruikt zonder dat begeleiding hieraan deel neemt. Wel zijn we in de buurt om eventuele begeleiding te bieden, maar dit is vaak niet nodig. Erg leuk om te zien.

 

 

  • Door | Annelie Moonen
  • Plaats | Boxtel
  • Locatie | Zusterspad 33-34
  • Doelgroep | Volwassenen
  • Mooie momenten met CRDL

    Status
    Nog nodig > € 0,-